Muğla Kitabı Gocamanlı Torununa Tanıtıldı
Muğla için 446 yemek tanımını içeren ve kentin kültürel zenginliğini yansıtması açısından büyük değer taşıyan “Gocaman’dan Toruna’ya Muğla Yemekleri” kitabı tanıtıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin değerli katkılarıyla çıkan kitabın tanıtım toplantısına Önder Dr. Osman Gürün de katıldı.
Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi, Muğla’nın 13 ilçesindeki köylerin tek tek gezilmesiyle hazırlanan ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yayınlanan ve 446 yemek tanımını içeren Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri kitabının tanıtımını yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün konutunda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörü Prof. Murat Köysüren, Öğretim Üyesi Funda Şensoy, siyasi parti temsilcileri, Büyükşehir meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
“Gocaman’dan Torunlara Muğla Yemekleri” kitabının lansman töreninde konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Yörük kültürünün izlerini taşıyan Muğla’da 13 yıllık bir çalışmanın ardından ortaya çıkan Muğla Yemekleri kitabında emeği geçen herkese teşekkür etti. .
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanan Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri kitabının kültürel unsurların en değerli aynası olan mutfağa ışık tutacağını söyleyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Rektör Dr. Turhan Kaçar, büyüyen yemek literatürüne böyle bir katkı sağladıkları için mutlu olduklarını söyledi.
Selma Atabey, “Muğla’nın Çok Derin Bir Mutfak Kültürü Var”
Kitabın yazarı öğretim görevlisi Semra Atabay ise Muğla’ya ilk geldiğinde kendisi için sadece üç farklı yemek sayıldığını, yaptığı araştırmalar sonucunda bu çeşitliliğin yüzlerce farklı tanımdan oluştuğunu söyledi. Atabay, “Muğla çok derin kültür öğelerine sahip bir şehir. Bunu yemek çeşitliliğinde görüyoruz. Bilimsel araştırmalar sonucunda elde ettiğimiz tariflere aynen bu kitapta yer verirdik. Ancak 2009 yılından beri yürüttüğümüz çalışmaların sürekli yeni tariflerin ortaya çıkması nedeniyle uzadığını gördük. Şimdilik 446 tarif kitabımıza ekledik. Ancak kitabımız dinamik olacak ve sürekli güncellenecektir. Zamanla yeni tarifler ekleyebileceğiz” dedi.
Başkan Gürün; “Zengin bir kültürel mirasa sahip olan Muğla’mız yemek kültürüyle de çok önemli bir ilimiz”
Tanıtım töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, zengin bir kültürel miras üzerine oturan Muğla’nın, insanların vazgeçilmez yemek kültürünü günümüze kadar yaşattığını belirterek, bu eserin her zaman gelecek nesillere miras olduğunu ifade etti. kendini yeniliyor.
Başkan Gürün; “Bu kitabın çıkması biraz zaman aldı. Bu bizim titizliğimizden kaynaklanıyordu. Muğla’mızı anlatırken sadece turizm şehri denildiği doğru değil. Muğla’nın yarısı tarım ve hayvancılık şehri yani yörüklerimizin bölgesi. Üçüncü ayak olarak bir kültür şehri olan ilimizi bir turizm, tarım ve kültür şehri olarak geleceğe taşıyacağız. Muğla, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Dolayısıyla toplum çok güçlü kültürel unsurlara sahiptir. Burada 8 bin yıl öncesine kadar uzanan bir yerleşim var. Her medeniyet kendi imzasını bırakmış, insanların vazgeçilmezi olan yemek kültürü geçmişten günümüze kadar gelmiştir. Hala yeniliğini koruyan birçok farklı yemek türü var. Muğla’da yaşayan medeniyetlerin birbirleri ile olan etkileşimlerinden dolayı birçok farklı tanım ortaya çıkmıştır. Tüm bu tarihin izlerini, Muğla’ya özgü eserlerle harmanlanan damaklarda dağılan lezzetleri ve gocamanlarımızdan kalan mirası bu kitapta bulacaksınız. Bu kitap her zaman kendini yenileyecek ve gelecek nesillerin mutfak başucu kitabı olacaktır.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı